המעבדה לאספות אזרחים ברשויות המקומיות הוקמה על מנת לפרוץ דרך בהטמעת השימוש באספות אזרחים בישראל ויצירת איכות חדשה של שותפות בין הרשות המקומית לתושביה; זאת באמצעות הקניית ידע וכלים, בניית יכולות, ובהמשך אף התנסות בעריכת אספות ברשויות מקומיות.
תוכנית המעבדה מורכבת משני שלבים: שלב א הוא שלב ההכשרה ושלב ב הוא שלב היישום. לשלב א מוזמנים עד 20 מנהלים ומנהלות, ולשלב ב, המערב ליווי צמוד של רשות מקומית עד למימושה של אספה, נבחרות מתוכם עד 6 רשויות. שלב ב כולל גם סיור לימודי באתונה, אשר מארחת בספטמבר את אספת האזרחים הטראנס אירופאית הראשונה, במסגרת מיזם "האודיסאה הדמוקרטית".
התוכנית הוזנקה במרץ 2024, מייד לאחר הבחירות לרשויות המקומיות, כאשר לקול הקורא של המחזור הראשון שלה, ניגשו 41 מנהלות ומנהלים מ 33 רשויות מקומיות מתוכם נבחרו 19 מנהלות ומנהלים מ 18 רשויות מקומיות. למעט אחד, הגיעו כולם לקו הגמר.
מאפייני בוגרי המחזור הראשון של המעבדה (18 בוגרים, 17 רשויות מקומיות)
תוכנית ההכשרה של המעבדה כללה ארבעה מפגשים בתוכם אחד סמינר דו יומי, אשר ליום הראשון שלו הוזמנו שותפים נוספים. האיור להלן מפרט את נושא ומועדי המפגשים, אשר עסקו בתכנים של: דמוקרטיה מקומית, רמות שותפות של תושבים ופרקטיקות המאפיינות אותן, מי חשוב שיהיו שותפים למהלך שלנו וכיצד נוכל לגייס אותם, התעמקנו במה היא אספת אזרחים, איך מתארגנים לקראתה, מה הוא נושא מתאים לאספת אזרחים וכיצד לנסח שאלה פורה, איך בוחרים ומגייסים את חברי האספה ואיך נמנף אותה ליצירת השפעה רחבה. הסמינר זימן התנסות במגוון מתודולוגיות המאפיינות מהלך שלם של אספת אזרחים: למידת הנושא, רעיונאות, דליברציה וקבלת החלטות בהסכמה. ב 15/7/2024 התקיים המפגש המסכם של שלב א של התוכנית.
גאים לשתף את מה שאנחנו מגדירים כהישגים נהדרים של התוכנית עד כאן:
קבוצת משתתפים רצינית ומגוונת אשר הצמיחה מתוכה "שגרירים" לרעיון של שותפות תושבים ולפרקטיקה של אספות אזרחים.
הערכות גבוהות, שניתנו על ידי המשתתפים, למידת השגת תוצאות התוכנית ולאופן יישומה, כפי שמפורט בתרשימים להלן.
82% מהמשתתפים הביעו רצון לקחת חלק בשלב ב של התוכנית (היה והדבר היה תלוי רק בהם), כאשר 11 משתתפות ומשתתפים מ 11 רשויות נרשמו לתהליך ההתמודדות לשלב ב של התוכנית, שלב היישום, מתוכם נבחרו 6 רשויות אותן תלווה התוכנית עד ליישום אספת אזרחים.
הערכות המשתתפים באשר למידת השגת התוצאות ובאשר לאיכות היישום של שלב ההכשרה
לקט "מתנות" שלקחו אתם המשתתפים (מתוך שאלון הערכה):
"דמוקרטיה והשתתפות הם שריר שאפשר לפתח אותו בכל מיני דרכים יצירתיות ומגוונות."
"לזהות צורך ולייצר סביבי שותפים"
"הכלים שקיבלתי ללמידה ועיבוד של אתגרים ברשות"
"מפגש עם מובילי שינוי ברשויות אחרות"
"רישות - רשת שותפים חדשה"
לקראת שלב ב של התוכנית
11 רשויות נרשמו לתהליך ההתמודדות לשלב ב. כולן הפגינו רצינות, יכולת ורצון לערוך אספת אזרחים בתחומן. בחירת הרשויות נעשתה בסיוע ועדת שיפוט אשר כללה גם נציגים חיצוניים לצוות המעבדה. שיקולי ועדת השיפוט כללו בחינה של מדדי הצלחה קריטיים ורצון לייצר תמהיל שישקף את השונות המתקיימת בחברה הישראלית תוך חתירה להוכיח יישומיות המודל במגוון רשויות.
שש הרשויות שנבחרו להיות רשויות החלוץ ביישום אספות אזרחים הן: אילת, ג'ת, רעננה, בני שמעון, בית ג'ן וכפר סבא.
שלב ב של התוכנית כולל סיור לימודי באתונה אשר יזמן תצפית באספת האזרחים הטרנס אירופאית הראשונה מסוגה, מפגש עם מארגנים ומומחים מהעולם בתחום הדמוקרטיה הדליברטיבית וכן סיור באתרי ערש הדמוקרטיה. שש רשויות החלוץ צפויות לקיים אצלן אספות אזרחים בין חורף 2024 לאביב 2025.